Wat is infraroodstraling

Infraroodstraling behoort tot de optische straling binnen het totale elektromagnetisch spectrum. Dit spectrum wordt o.a. onderverdeeld in ultraviolet, zichtbaar licht, en infrarood. UV en IR zijn onzichtbaar voor het oog. Infraroodstralen worden ingedeeld in drie soorten:

 

  • Kortgolvige IR-A straling dringt door tot in het onderhuidse vetweefsel, de spieren en gewrichten.
  • Middengolvige IR-B straling dringt rechtstreeks in de lederhuid en bloedvaten.
  • Langgolvige IR-C straling geraakt via de indirecte warmtewerking en het centraal zenuwstelsel in het hele lichaam.

De verschillen in de mate van IR-C uitstraling

Alle mensen, dieren en verwarmingen stralen IR-C uit. Er zijn geen verschillen in het type IR-C straling die je tegenkomt. Dit geldt voor radiatoren, vloerverwarming of infraroodverwarming. Het wezenlijke verschil zit hem in het oppervlak wat de straling uitstuurt, en dat verschilt per verwarmingselement.

 

Infraroodpanelen hebben een plat warmtelichaam zonder ribbels en lamellen en hebben een kleiner oppervlak wat de lucht raakt. Dit zorgt er voor dat er zo min mogelijk warmte als convectie (stijgende lucht) geproduceerd wordt. In tegenstelling tot convectie verwarming produceert infrarood verwarming meer effectieve straling. Zodra deze straling een object raakt dan wordt dit opgeslagen en omgezet in warmte. Hieronder een duidelijke visualisatie die het verschil in effect aangeeft van infraroodverwarming en convectie verwarming.

Toepasbaarheid in natte ruimte

De infrarood verwarmingspanelen van Heat4all zijn sproeiwaterdicht (IP45) en kunnen toegepast worden in toilet of badkamer. U dient er wel rekening mee te houden dat de panelen op een veilige afstand van kraan of douchekop gemonteerd worden. Zie de zone verdelingen in onderstaande afbeelding. Binnen zone 2 en 3 zijn de panelen veilig te gebruiken.

De opbouw van een Heat4all ICONIC infrarood paneel

  1. Massief stalen voorkant met hoogwaardige coating met hoge stralingsemissiviteit en hoge UV-bestendigheid
  2. Hoogwaardig verwarmingselement met Constantaan warmtegeleider
  3. Thermische isolatie met IR-reflector
  4. Massief stalen achterwand met hoogwaardige coating
  5. Stevig en instelbaar montagesysteem wat eenvoudig te installeren is